.

Στο σκαμνί για κακούργημα ιδιωτικό ΙΕΚ .

Νεα

Στο σκαμνί για κακούργημα ιδιωτικό ΙΕΚ .

19/03/2016

Για κακουργηματική πλαστογραφία που προκάλεσε ζημιά μεγάλης αξίας στο δημόσιο παραπέμπονται τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή, Σοφοκλής , Αικατερίνη και Αθηνά Ξυνή.
Το συμβούλιο εφετών υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Μ. Γκανέ, με το υπ¨αριθμ 430/16 βούλευμά του παραπέμπει τους τρεις κατηγορούμενους στο τριμελές εφετείο Κακουργημάτων.
Η ΕΡΕΥΝΑ
Η κατηγορία όπως αποδόθηκε από την αρχή στους Σοφοκλή, Αικατερίνη και Αθηνά Ξυνή, αφορούσε όχι μόνο σε περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής που φαίνεται να διαπιστώθηκαν σε εταιρείες του ομίλου, αλλά και είσπραξης επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα που εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι μέσω πλαστών βεβαιώσεων ασφαλιστικών ενημεροτήτων, από υπηρεσίες του ΙΚΑ.
Αφορμή για την ερευνά που ξεκίνησε στα εκπαιδευτήρια Ξυνή τον Απρίλιο του 2010 από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ήταν πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ).
Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι, προσκομίζοντας πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες, κατάφερναν να εισπράττουν χρήματα από το Δημόσιο και ποσά που αφορούσαν σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα. Η έρευνα μάλιστα έδειξε πως ο Όμιλος Ξυνή είχε εισπράξει σημαντικά ποσά για τα εκπαιδευτικά προγράμματα «e-εκπαιδευτείτε», «e-γονείς» και «e-μηχανικοί».
Βάσει του πορίσματος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων που διαβιβάστηκε τότε στην εισαγγελέα Π. Παπανδρέου, οι επικεφαλής του ομίλου , είχαν εκδώσει πλαστές βεβαιώσεις για τρεις συνεχόμενες χρονιές: το 2007, το 2008 και το 2009.
Οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις προέρχονται κατά βάση από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ομόνοιας, ενώ μία εξ’ αυτών προήλθε από το υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον Πειραιά.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το πόρισμα, η συνολική οφειλή του ομίλου προς το ΙΚΑ ανερχόταν έως τον Αύγουστο του 2010 στις 692 χιλιάδες ευρώ.